Αναγνώστες

Σελίδες

9/6/08

Τεχνολογία

Κόσμος
Καινοτόμος, φθηνός υπολογιστής

Το ίδρυμα «One Laptop Per Child» (Ενας Προσωπικός Υπολογιστής για Κάθε Παιδί), που ενέπνευσε την παρούσα εκτόξευση των εκστρατειών προσφοράς φθηνών υπολογιστών, στρέφεται τώρα, όπως αναφέρεη η εφημερίδά The Boston Globe και αναδημοσιεύει η Καθημερινή (22/5/2008), σε ακόμη πιο ριζοσπαστική κατεύθυνση: έναν πολύ φθηνό υπολογιστή, που δεν διαθέτει πληκτρολόγιο.
Ο Νίκολας Νεγκροπόντε, ιδρυτής του παραπάνω ιδρύματος, παρουσίασε τα σχέδια του νέου υπολογιστή στο διάσημο πλέον Media Lab του Πανεπιστημίου ΜΙΤ της Βοστώνης. Με ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας το 2010, το νέο μηχάνημα θα είναι μικρότερο και ελαφρύτερο από το υπάρχον φθηνό λάπτοπ του ιδρύματος, το ΧΟ, που κυκλοφόρησε πέρσι στην αγορά. Η νέα συσκευή θα διαθέτει, όμως, δύο οθόνες, η μία από τις οποίες θα αντικαθιστά το πληκτρολόγιο. Οι συγκεκριμένες οθόνες αφής, μπορούν να χωριστούν, με τη μία να λειτουργεί σαν παραδοσιακό πληκτρολόγιο και τη δεύτερη να λειτουργεί σαν οθόνη, ενώ οι χρήστες θα μπορούν να ρυθμίζουν και τις δύο οθόνες ως διαδοχικές επιφάνειες απεικόνισης.
«Μπορείτε να το ανοίξετε και να τοποθετήσετε σε επίπεδη επιφάνεια και να έχετε έτσι μία συνεχή επιφάνεια προβολής», είπε ο κ. Νεγκροπόντε. Αυτή η ιδιότητα του καινοτόμου υπολογιστή τον καθιστά κατάλληλο για διάφορες χρήσεις, όπως ως ηλεκτρονικό βιβλίο ή ηλεκτρονική σκακιέρα.
Το σημερινό λάπτοπ ΧΟ επρόκειτο να πωλείται έναντι 100 δολαρίων. Αν και ο Νίκολας Νεγκροπόντε ελπίζει ακόμη να επιτύχει το στόχο αυτό, η συσκευή κοστίζει αυτή τη στιγμή 188 δολάρια. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Νεγκροπόντε επιμένει στο στόχο των 75 δολαρίων, που έχει θέσει το ίδρυμά του για το σχεδιαζόμενο λάπτοπ επόμενης γενιάς. Εκτιμά δε, ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί χάρη στην υποχώρηση του κόστους κατασκευής επίπεδων οθονών, το πλέον δαπανηρό εξάρτημα κάθε φορητού υπολογιστή.
Η Μαίρη-Λου Γέπσεν, βετεράνος της ομάδας σχεδιασμού του λάπτοπ ΧΟ, συνεργάζεται τώρα με το ίδρυμα του κ. Νεγκροπόντε για την κατασκευή του νέου λάπτοπ. Η δρ Γέπσεν διαθέτει διδακτορικό τίτλο σπουδών στη Φυσική, ενώ αυτή εφηύρε την τεχνολογία που καθιστά τις οθόνες των λάπτοπ ορατές, ακόμη και σε συνθήκες εκτυφλωτικής ηλιοφάνειας. Ο αναλυτής του τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, Ρότζερ Κέι, εκτιμά ότι ένα λάπτοπ χωρίς πληκτρολόγιο θα είναι πιο ανθεκτικό στη σκόνη και την υγρασία, που αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους των συσκευών υψηλής τεχνολογίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. «Χωρίς πληκτρολόγιο, είστε ικανοί να σφραγίσετε τη μονάδα του υπολογιστή», εξηγεί ο κ. Κέι.
Ο Ρότζερ Κέι επισημαίνει, όμως, ότι τα κράτη του Τρίτου Κόσμου ίσως διστάσουν να δαπανήσουν εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν τόσο πρωτοποριακές συσκευές, μόνο και μόνο για να τις μοιράσουν στα παιδιά.
Μέχρι στιγμής, το ίδρυμα του κ. Νεγκροπόντε έχει προσφέρει 600.000 λάπτοπ ΧΟ. Την ίδια στιγμή, η πρωτοβουλία του ιδρύματος έχει προκαλέσει κύμα μιμητών από τον επιχειρηματικό κόσμο, οι οποίοι σπεύδουν να κυκλοφορήσουν στην αγορά δικές τους εκδοχές φθηνών υπολογιστών, στοχεύοντας όμως σε εύπορους πελάτες. Η εταιρεία κατασκευής υπολογιστών AsusTek από την Ταϊβάν ελπίζει να πουλήσει 5 εκατομμύρια τεμάχια του «μίνιλαπτοπ» της, με την κωδική ονομασία ΕΕΕ, του οποίου η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 200 και 600 δολαρίων, ανάλογα με τα «έξτρα».
Ο Ρότζερ Κέι λέει ότι αν το ίδρυμα του κ. Νεγκροπόντε πετύχει να σχεδιάσει λάπτοπ χωρίς πληκτρολόγιο, που θα κοστίζει 75 δολάρια στον καταναλωτή, μπορεί να προκαλέσει νέο κύμα εταιρικής μίμησης.
Ο Νίκολας Νεγκροπόντε τόνισε στις αρχές της εβδομάδας ότι το ίδρυμά του θα συνεχίσει το πρόγραμμα «Δώσε Ενα, Πάρε Ενα Δωρεάν», που δίνει τη δυνατότητα στους αγοραστές να αποκτήσουν δύο λάπτοπ, δωρίζοντας το ένα (ή και τα δύο) σε παιδί αναπτυσσόμενης χώρας. Το παραπάνω πρόγραμμα είχε επιτρέψει την αποστολή 30.000 επιπλέον υπολογιστών σε παιδιά της Ρουάντα, της Μογγολίας και της Αϊτής.

http://www.e-paideia.net/news/article.asp?lngEntityID=60255&lngDtrID=102

Δεν υπάρχουν σχόλια: